Biologische wijnen

«Wijn, poëzie of deugd, zoals u wilt. Maar dronken worden!»

Biologische wijnen hebben een aantal voordelen ten opzichte van conventionele teelt en vinificatie:

- Ze bevatten minder sulfieten, die mede verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn na een feestje. Het goede nieuws is dat biologische wijnen 30 tot 40% minder sulfieten bevatten dan conventionele wijnen. De Fédération nationale interprofessionnelle des vins de l'agriculture biologique heeft het sulfietgehalte vastgesteld op 100 mg/l voor rode wijnen en 120 mg/l voor witte en roséwijnen.

- De wijnstokken worden handmatig gewied en behandeld zonder pesticiden, herbiciden of andere chemische producten. De wijnbouwers moeten hun wijnstokken verzorgen met producten van natuurlijke oorsprong, zoals zwaveldioxide of kopersulfaat.

- Biologische wijnen bevatten geen chemische toevoegingen en beperken schadelijke stoffen dankzij hun lage zwavelgehalte. Dit is goed nieuws voor het menselijk lichaam, dat niet dol is op synthetische producten. Hetzelfde geldt voor het milieu, dat de biologische landbouw zeer waardeert... En wat goed is voor de planeet is ook goed voor de mens!

- Een biologische wijngaard creëert ongeveer 50% meer banen dan een niet-biologische wijngaard. Een andere vaststelling is dat de werkgelegenheid in deze sector stabieler is: 34,6% van de biologische bedrijven heeft een of meer vaste werknemers in dienst, tegenover 21,6% van de niet-gecertificeerde bedrijven. Evenzo werkt 71,49% van de werknemers voltijds, tegenover 66,83% in niet-biologische bedrijven.

Oscar nord W4 Gwb xz f A unsplash 1